onderhoud juwelen

 

 

 

 

ALGEMEEN


 

Je kan je juwelen het best onderhouden door ze na het dragen af te schermen van licht, lucht en vochtigheid. Bewaar je juwelen in een juwelen doosje, afgesloten van licht en op droge plaats. Juwelen houden niet van vocht & water. Verwijder je juwelen dan ook bij het wassen, zwemmen, …

De meeste juwelen kunnen wel tegen een stootje. Maar bewaar je juwelen best niet in je handtas of een andere plaats waar ze in aanraking kunnen komen met andere voorwerpen of vuil & stof.  Spuit geen parfum rechtstreeks op je juwelen.

 

 

 

 

GOLDEN GLOW COLLECTION


Juwelen uit koper en messing

Koper en messing zijn half edelmetalen. Koper en messing zijn nikkelvrij. Maar net zoals bij zilver (edelmetaal) kan het materiaal gaan oxideren. Oxideren is een reactie die voorkomt wanneer het metaal in aanraking komt met vochtigheid en lucht. Door het oxidatieproces zal het materiaal donkerder gaan kleuren. Bij koper zal de glanzende licht rosékleur donkerder worden, naar een minder glanzend oranjebruin.  Bij messing zal de glanzende gouden kleur ook iets donkerder en mat van kleur worden. Dit is een natuurlijk proces.

 

Onderhoud juweel

Oxidatie van je juweel is geen schadelijke reactie. Je kan het (indien je het mooi vindt) ook gewoon zo laten. Naast het bewaren van je juweel op een afgesloten, droge plaats kan je het lichtjes gaan oppoetsen. Dit kan je doen door het regelmatig op te boenen met een zilverpoetsdoek. Zo zal je de donkerdere verkleuring terug wegnemen. Ook kan je je juweel lichtjes gaan opschuren, polijsten met een speciaal vijltje. meer daarover in de video!

Ook kan je de verkleuring wegnemen door je juweel onder te dompelen in een reinigingsbadje voor sieraden. een badje voor zilveren juwelen is ook geschikt voor koper & messing.  Je kan deze oa. vinden bij de doe het zelf winkel of drogist (vb; van het merk ‘hagerty’ of  ‘HG’).

 

Verkleuring op de huid

Bij het dragen van koperen juwelen zullen sommige mensen een groene verkleuring op de huid waarnemen. Dit komt voor wanneer je juweel reageert op de zuurtegraad van je huid. Dit is geen schadelijke of allergische reactie en kan je zonder problemen wegwassen door je huid te reinigen met water en zeep. Deze verkleuring komt zeker niet bij iedereen voor. Het is slechts een milde reactie van het afweersysteem wanneer het metaal in contact komt met perspiratie en de huid. Je kan deze voorkomen door je juweel niet rechtstreeks op de huid te dragen of ervoor te zorgen dat de zuurtegraad van je huid terug in balans komt. Een vitaminetekort kan aan de basis liggen van deze onschuldige reactie.

 

 

 

SILVER GLOW COLLECTION


Juwelen uit sterling zilver en verguld zilver

Zilver is een edelmetaal en ook hier kan er oxidatie optreden. Je juweel zal dan donkerder van kleur worden, of zelfs na verloop van tijd een zwarte aanslag krijgen. Bij juwelen uit verguld zilver is er een dun laagje goud aangebracht over het zilver. Dit laagje kan iets donkerder geel van kleur worden ipv fris en helder.

 

Onderhoud juweel

Zoals bij koper en messing kan je de oxidatie van je zilveren juweel terug verwijderen. Dit kan door je juweel regelmatig op te poetsen met een zilverpoetsdoek, gebruik te maken van het juwelenvijltje of onder te dompelen in een reinigingsbadje. Je kan deze oa. vinden bij de doe het zelf winkel of drogist (vb; van het merk ‘hagerty’ of  ‘HG’).

 

Te koop in het atelier of op de webshop: